Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualności

Suska Sechlońska na szlaku Trzech Znaków Smaku

19 września w gospodarstwie agroturystycznym Wiśniowy Gaj zagościli najlepsi kucharze oraz sympatycy kampanii „Trzy Znaki Smaku”, by zapoznać się z trzema certyfikowanymi produktami regionalnymi: suską sechlońską, kiełbasą lisiecką oraz sokami Maurer.
Zmęczeni podróżą goście już w pierwszych minutach pobytu w Wiśniowym Gaju spotkali się z suską sechlońską w pierogach, naleśnikach i sosie do pieczeni, zaserwowanych na obiad przez panią Irenę Szewczyk. Z pełnymi żołądkami udali się na wycieczkę po wybranych gospodarstwach , z których pochodzi certyfikowana suska sechlońska. Od pani Magdy Głodek z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dowiedzieli się jak wygląda wielostopniowy proces certyfikowania, a producenci zaznajomili ich z procesem technologicznym produkcji suski sechlońskiej, od uprawy śliw, aż po produkt końcowy. Kwestią żywo poruszaną przez producentów i gości była obecna sytuacja produktu z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym na rynku polskim.
Wieczór zakończył się degustacją dań przygotowanych z produktów regionalnych przez szefów najlepszych restauracji w Polsce.

<< Wróć do poprzedniej strony


STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT