Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualności

Konkurs Kulinarny – Suska Sechlońska na małopolskim stole

W dniu 1 października 2014 r. Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiegi w Myślenicach odbyła się IV edycja konkursu „Mam zawód. Mam fantazję” pt. Suska sechlońska na małopolskim stole”. Organizatorem wydarzenia był Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego – Wydział Kształcenia Zawodowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Konkurs organizowany był w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Wzięło w nim udział 12 drużyn z różnych szkół województwa małopolskiego. Były to szkoły z Krakowa, Ciężkowic, Łącka, Nowego Targu, Trzebini, Limanowej, Nawojowej, Myślenic, Piotrkowic Małych i Bukowna.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania głównego i przystawki. Wiodącym składnikiem była śliwka sechlońska, która musiała wystąpić w przygotowanym przez uczestnika daniu głównym i przystawce. Każdy uczestnik musiał wykonać 3 porcje dania głównego i 3 przystawki. W swojej ocenie, jury kierowało się następującymi kryteriami: wybór potrawy (zgodność z tematyką), ocena receptury, dobór składników, organizacja stanowiska pracy, dobór techniki i metody wykonania, kompozycja potraw, sposób wykonania potrawy, kreatywność, staranność wykonywania czynności, właściwe wykorzystanie czasu pracy oraz ocena organoleptyczna potrawy. Zawodnicy przygotowywali swoje potrawy prawie 4 godz. Mamy nadzieję, że ten trud znajdzie uznanie w oczach jury.

Na podstawie relacji Małgorzaty Bergel

Fot. Anna Kwinta

<< Wróć do poprzedniej strony


STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT